Aydın ve Köyleri Sebze Yemekleri (Ot Kavurması v.b (Enginar, Ebegümeci, Dalgan)

ENGİNAR Yemeği Nasıl Pişer?

Aydın ve köyleri sebze yemekleri:

 Enginar: Kış aylarının yemeği olan enginar, Daha enginarların çiçeği (göbek kısmı) olmadan pişen yaprak enginardır. Yaprakları ayıklanan enginar küçük küçük doğranır. Su kaynatılır kaynayan suda enginar haşlanır. Başka bir tencereye zeytinyağı konur içersine taze soğan, dere otu, kıyma kırmızı biber domates salçası veya domates hepsi bir kavrulur. Hazırladığımız enginar susuz olarak ilave edilir. Daha sonra haşladığımız enginarın suyundan biraz konur. İçeresine limon sıkılır, tuz da ilave edilir kaynamaya bırakılır. Eğer kıymalı tercih edilmezse kaynadıktan sonra pişmeye yakın az pirinç de katabilirsiniz. Kelle enginarın pişirilmesi, yaprak enginar gibidir. Enginar haşlanır.  İç harcı tıpkı yaprak enginardaki gibi hazırlanır. Hazırlanan harcı enginar çiçeğinin göbeğine konur. Biraz su ilave edilir ve limon sıkılarak kaynatılır. Afiyet Olsun N.Karabulut

EBE Gümeci KAVURMASI : Topladığımız veya satın aldığımız ebegümeçleri tahta üzerinde ince bir şekilde kıyılır. Pırasada aynı şekilde kıyılır daha sonra tavaya (dıvan) zeytin yağı konur. Isınan yağ içerisine önce kıyılan pıransalar, sonra da üste ebegümeci konur. Üzerine kırmızı renk biberi ve tuz ilave edilir. Eğer acılı tercih edilirse yazdan kurutulan fındık biberden bir tane veya yarım doğranabilir kısık ateşte pişirip, pişmesine az bir zaman kala üzerine yumurta kırılır yumurta dağıtılmadan ebegümecinin üzerine yayılır. Eğer yumurtalı tercih edilmezse kese yoğurdunu ezerek üzerine dökebilirsiniz. Yanında çiğ pıransa yenirse daha lezzetli olur. Afiyet olsun N. Karabulut  Bu kadar lezzetlisini yememişsinizdir.

Turp Otu Kavurması : Biz genelde temizlediğimiz turp otlarını yıkayıp haşlarız. Zeytin yağı kıydığımız pıransaları dıvanın (tava) en altına koyulur üstüne turp oto biraz tuz renk biberi birde kış mevsimi olduğu için kuru fındık biber doğrarız. Süzülmüş yoğurt ve yanında pıransa ile yemesi çok güzel olur. Haşlanmış turp otunun içerisine nar ekşisi, zeytin yağı, tuz konarak turp otu salatası da yapılır. Tarhana çorbalarının yanına çok yakışır.

  DALGAN CIZBIZI (Isırgan)Otu

Isırgan otu ve tohumu şifalı bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir. A ve C vitamini yönünden oldukça zengindir . Onun için tüketilmesi çok önemlidir. Ayrıca damak zevki olarak da çok lezzetlidir.

Mısır unu ve Buğday unu elekle elenerek birbirine karışımı sağlanır.  Bu unun ortasına havuz yapılarak biraz tuz kuru maya ile yapılacaksa önceden biraz maya ıslatılır. Islatılan maya bu havuza konur ılık su ile yavaş yavaş yoğurulur. Üzeri örtülerek sıcak bir yerde bekletilir.

Isırganlar yıkanıp ayıklanır ince ince doğranır, 2-3 tane pırasada yıkanıp ince ince doğranır. süzgeçte bekletilir.

DALGAN(Isırgan)

Klasik usulde bir tarif yazacağım. Anne nine tarifi ölçü olarak bir şey yok göz kararı

 Fırın tepsisi zeytin yağı ile yağlanır. Mayalanan hamur tepsiye incecik yayılır. Ortasına pırasa ve dalganlar iyice yayılır bir tutam tuz ve kırmızı biber serpilir. Üzeri mayalı hamurla iyice kapatılır. Üzerine zeytin yağı biraz bolca dökülür. Susam serpilerek fırına atılır. Çıtır çıtır kızartılır.  Sıcak  ve  yoğurtla  yenirse daha güzel olur.  Afiyet olsun

 

Dalgan CIZBIZI N.K

Dalgan Köftesi : Isırganlar yıkanıp ayıklanır ince ince doğranır, 1-2 tane pırasada yıkanıp tahta üzerinde ince ince doğranır, Süzgeçte suyu süzmesi için bekletilir.  Mayalı veya mayasız hamur yoğurulur. Mayalamadan da yapılabilir. Doğranan ot karışımı hamurunun içine  konur. tuz atılır isteyen toz biber de atabilir. İyice hamurla ot harmanlanır. Küçük küçük lokma gibi alınır yepilerek kızgın zeytin yağında kızartılır. Nermin Karabulut Çay yanında veya sade olarak tüketilir. Afiyet olsun.

TATLI MAYA EKMEKĞİ (Doğal) YAPILIŞI

15 adet nohut kırılarak kavanoz içerisine konur. Sonra su kaynatılıp eklenir. Sıcak bir yere sarmalayıp konulacak, gece yatarken su koy, bir kaşık un, kapat, sabah köpürmüş olur. Onunla hamur yoğrulur sıcak bir yerde gelmesi beklenir gelmezse bitik olur. Hamur kaba doldurduğu zaman tepsiye alınır ve üzerine susam serpilir. 180 derece fırında pişirilir.  Aydında kesik yağlaması ile çok olur. Afiyet olsun.

BAMYA

Bamyanın faydaları saymakla bitmez onun için yazın taze ve kışın da kuru bamya olarak tüketilmektedir. başlıca faydaları arasında sindirim sistemini korur, kabızlığı önler, özellikle K vitamini olarak çok zengindir. Bamyanın suyunu kaynatıp aç karnına tüketildiği zaman şeker hastalığını önlediği ve koruduğu gözlenmiştir.

USUL I :Gelelim bu değerli besin kaynağının usulünce pişirilmesine genelde Aydın ve köyleri olarak bamya Yaz mevsiminde koruk ekşisi ile Güz mevsiminde ise pişirmede ekşi nar suyunu tercih ederler. Bamya yarım kilo falan resimdeki gibi çöplü kısımlar temizlenerek yıkanır. Süzgeçte bekletilir. İki türlü pişer tencereye zeytinyağı konur içerine soğan  ve domates doğranır kırmızı biber atılarak renk verilerek kavrulur. Koruklar dövülerek suyu çıkartılır tencereye koruk suyu ve tuz eklenir. Bu renkli su kaynayınca bamyalar içine atılarak pişirilir bu üsulde bamyalar dağılmaz, balgamlaşmaz

Kuru Bamya Yemeği

Küçük küçük topladığımız taze bamyaların sapları ayıklanarak yorgan ipliği ile tesbih gibi birer pişirimlik dizilir. Az gölgelik bir alanda kurutulur. Fazla güneşte kurutulursa rengi bozulur. Gelelim pişirmeye tencerede su göbeğinden kaynatılır. Bir dizi bamya içine atılır tencere kapağı kapatılır. kaynatılmaz bekletilir bamyalar taze bamya görüntüsü gibi olur sonra yıkanarak suyu süzdürülür. Yazın pişen bamya gibi  yemeği yapılır ekşi olarak kara ekşi, veya limon, turunç kullanılır. Afiyet olsun

LAHANA SARMASI

İç harcı için Malzemeler : 1 baş büyük kuru soğan, 1 bağ maydanoz, kıyma veya ince doğranmış et, zeytinyağı varsa biraz da tereyağı ilave edilebilir. Domates veya salça kırmızı biber,  tuz karabiber içerisi ayıklanmış pirinç (taş veya yabancı otlar) temizlenecek

20170114_140335Bütün malzemeler ince ince kıyılır. Derin olmayan bir tepsi içerisine konur pirinç ve diğer malzemeler eklenir. n.k kaşıkla iyice karıştırılır sonra sarmalar ince ince sarılır. Sarma tenceresinin çok derin olmaması dikkat edilir. Tencerenin en altına lahananın sarılmayan yaprakları damarlı yaprakları konur. Derin tencerede alt kısımdaki sarmalar lapa olur üst kısımlar pişmez eşit pişmesi için tencere önemlidir.

Lahanalar da düzgün bir şekilde sarmak ve dizmek önemlidir. Tencereye az su konularak kısık ateşte pişirilir.

Etli Nohutlu Kereviz Yemeği:

error: İçerik korumalıdır!