Sabun yapımı için iyi yemeklerde kullandığımız yeni yapılmış zeytinyağını kullanmayız. Çünkü iyi zeytin yağı çok pahalı, sabun için önceki yıllardan kullanmak için stokladığımız yenisi yapılınca kullanmadığımız biraz incelen eskimiş zeytinyağları, yemeklerde hoş olmayan zeytinyağları ayrıca bidonlarının ve şişelerinin diplerinde az kalan zeytinyağları kullanılır. Zaman olarak serin olan aylarda yapılır Sonbahar, İlkbahar, Kış mevsiminde yapılır sıcakta sabun hamurumuz donmaz sıvı kalır.
Zeytin Yağı Sabunu Yapmak İçin Malzemeler:
Büyük bir bidon veya kazan (teneke) dökmek için ayarlanan yer kostik , zeytin yağı odun büyük bir maşrafa v.b
Doğal zeytinyağlı köy Sabun genelde köy evlerinde ve arazili topraklarda yapıldığı için odun ateşi kullanılır. Kazana eldeki yağa göre su konur odun ateşi ile kazanın altı ateşlenir. Sonra su ısınınca veya kaynamaya yakın zeytin yağı ilave edilir. Az ateşte kaynatılır. belirli kıvama gelince başka bir yerde erittiğimiz kostik az az ilave edilir, yavaş yavaş pişirilir. Kostik katıldıktan sonra bu kesmik kesmik olur sabuna dönüşür. Kesilme işleri yağ asit kostik baz olduğundan dolayı olur.
Düz bir zeminde sabun hamurunun döküldüğü yer
Kazanda kalan su sodalı sudur ev temizliğinde kullanılır.
AYAK YAĞI (Ayakta Sıkılan) Zeytinyağı
Akrabam Mehmet IŞIK’tan (Rahmetli) Zeytin yağı yapmak için, ayıngaç (Zakkuö ağacı) ‘tan kenarları çit ile örülerek bir havuz oluşturulur. Bu örülen çit içerisine çuvallara doldurduğumuz zeytinler dökülerek, üstü kapatılır. Birkaç hafta sonra kabukları incelen zeytinler yağ sıkmak için yapılan teknelerde ayakta sıkılırmış, katıksız doğal zeytin yağı evde edilirmiş, kalan posalı yağ da sabun olurmuş. Bu posalı yağ içine kostik katılarak kazanda kaynatılırmış. Sabunlar kesik oluncaya kadar bekletilir içine defne yaprağı, itişah yaprağı atılarak kokulu sabun yapılırmış, teknelere dökülür sonra bıçakla kalıp kalıp kesilerek kolilere yerleştirilir veya selelere konurmuş, evde kullanılır, fazlası da satılır gelir evde edilirmiş,
Ayakla Sıkılan Zeytinyağı 2