Aydınlının ve İmamköylülerin Mezarlığı
Euzu billahi mineşşeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahim
Kabir ziyaretinin 3 maksadi var;
-Ölümü hatirlamak
-Ölülere selam vermek
-Onlarin günahlarinin affi ve kendi afiyetimiz icin dua etme
Mezarlıktan Geçerken Ölülere Dua Okuma
İki hadis-i şerif meali şöyledir : “Kabristana giren kimse, Yasin suresini okursa, o gün ölülerin azapları hafifler, ölülerin sayısı kadar, ona da sevap verilir. On bir ihlâs okuyup, sevabı ölülere gönderilirse, ölülerin sayısınca ona da sevap verilir.”
İmamköy Dedesi mezarın geçmişi hakkında kesin bir tarih yoktur. araştırmalara göre dedeye nur indiği ve Dedenin sarhoş geçenlere taşladığı söylenmektedir.
Kabrin yanına gelince, kabrin kıble ve ayak tarafından yaklaşıp selam vermeli. Ayakta, çömelerek veya oturup, Bakara suresinin başını ve sonunu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, ihlas ve Fatiha surelerini okuyup, ölüye hediye etmelidir.
Köyümüzün mezarlığının yeri sabittir. Hiç değişme olmamıştır. Birçok köyün mezarlığından daha bakımlıdır. Bakımını cenaze sahipleri kendileri yapar veya yaptırırlar. (Şimdi Efeler belediyesi yapmaktadır.) Köy ana yolu üstünde olduğundan ulaşımı kolaydır. Ölülere her zaman ziyaret edilir dualar okunur.
Nur içinde yatsınlar Allah hepsine rahmet eylesin cennetleri mekan olsun mezarlık yanından geçerken herkesin okuyabileceği iki duamız (Fatiha ve 3 ihlas suresi)
Bismillahirrahmanirrahim
Elhamdü lillâhi rabbil’alemin. Errahmânir’rahim. Mâliki yevmiddin. iyyâke na’budü ve iyyâke neste’în, ihdinessirâtel müstakîm. Sırâtellezine en’amte aleyhim gayrilmagdûbi aleyhim ve leddâllîn.
İhlas Sûresi
Bismillahirrahmanirrahim.
Kul hüvallahü ehad Allah’üs-samed lem yelid ve lem yûled ve lem yekûn lehu küfüven ehad.
AYDIN VE KÖYLERİNDE (İmamköy’de CENAZE EVLERİN’de Yapılanlar ÖRF ve ADETLER
İMAMKÖYDE CENAZE TÖRENLERİ
Bir insanın veya canlının hayatının tam ve kesin olarak sona ermesidir. Ölüm hastalık, kaza veya yaşlanarak vadesi gelen her kişi ölümü tadarak edebi hayata giderler. Köyümüz’de ölüm vadesi ile ölen kişi eğer gün içinde ölmüşse hemen selası verilerek kaldırılır. Akşamdan ölmüşse ölü gece boyunca aile bireyleri ve komşular tarafından sabaha kadar üzerine bıçak konarak serin tutarak beklenir. Sabah salası verilir bütün köy halkı bilgisi olur. Bu esnada bayansa bayan hoca, erkekse erkek hoca tarafından cenaze yıkanır. Camiden köy halkının cenazeden haberdar olması için sela verilir. Ağlaşılır ağıtlar yakılır. Cenaze için mezarının başına dikilecek olan çiçek ve mendillerle donatılmış bayrak hazırlanır. Cenaze evden alınır. camide namazı kılınır. Kalabalık eşliğinde mezarlığa götürülür. Tıpkı bir gelini uğurlar gibi son yolculuğuna uğurlanır. Namazı kılınarak yakınların yanındaki mezara gömülür. Gömülen mezar başına toprak bardakta su konur inanca göre ölen susuz kalmasın diye bu konurmuş, Sonra köy dışından veya hane dışından gelenler eve taziye ziyaretine gelirler. Cenaze sahiplerinin yemek yapamamalarından ve dışarıdan başsağlığı için gelen misafire de yemek yediremediklerinden komşular tarafından evlerinde yemek hazırlayarak getirirler. Yemek getirene büyük sevap getireceği inanılır. Köyümüzde cenazelerde birlik vardır: Acı paylaşılır. Bütün köy halkı, çevre köylerden ve Aydın’dan başsağlığına gelinir. Akşam veya cenaze kalktıktan sonra toprak mevlidi okutturulur. Ağlanır ölenin arkasından iyi dilekler söylenir. Filan zamanda konuşmuştuk, rüyamda gördüm, bana şunları verdi, çok çekti. Gençecik gitti gibi söylemler de yapılır.
Üç gün sonra hayrı yapılır. Şimdi yedi günde de oluyor üç gün hayrı yapılır. Hayır pilav tavuktan olur eskiden yufka açıp pilav arasına konur irmik helvası da yanında verilirdi şimdi plastik kap içeresinde veriliyor.
Ölenin arkasından 40 LOKMASI, 52 MEVLİDİ
Derleyen :Nermin Karabulut