ZEYTiN İŞLENMESİ ve YAPILMASI
ZEYTİNİN SOFRAMIZA GELİNCEYE KADAR GEÇİRDİĞİ BASAMAKLAR NELERDİR? ÖĞRENELİM Mİ
Soframızın vazgeçilmezlerinden olan zeytin köyümüzde hemen hemen herkesin evinin önünde veya arazisinde birkaç ağaç zeytini görmek mümkündür. Zeytinin evde bulunması katık açısından büyük bir zenginliktir. Soframızda kahvaltımızda aş, yemekliğimizde yağ, temizliğimizde (zeytinyağlı ) sabun, pirinasından da yakıt elde edilir. Çok yönlü kullanılan bir üründür. Bakımlı ağaçlarda daha fazla verim elde edilir. işlemesi ekip işidir ve zahmetlidir. Son yıllarda makine gücü ile silkme işlemi yapılmaya başladı. Çoğunluk yine eski usul ağaçtan sırıkla düşürme işlemini yapmaktadır. Zeytin ağaçtan düşürülmeden önce daha önce dökülen zeytinler toplanır. Eski zeytinle yenileri karışmasın diye, çünkü bunlar yağın kalitesini düşürür. Sonra ağaç dipleri iyice temizlenir çarşaflar serilir. Silkme işlemi yapılır. Eğer seçilecek zeytin varsa, yemek için veya satmak için kurtsuzlar iri taneli olanlar seçilir. Kalan zeytinin içinin filizleri, çöpleri alınarak çuvallanır. Fabrikaya gitmek için hazırlanır. Önceden zeytin yağını ayakla sıkarlarmış, şimdi modern fabrikalarda bu işlem yapılıyor.
işlenmesi : Sırıkla silkme işlemi olmaz elle sıyırma yöntemi uygulanır. yüksek yerler merdiven yardımı ile yapılır. Toplanan zeytinler evde temiz bir zeminde sert taşla uçları çıtlatılır. Beklemeden su dolu bir kapa konur. Birkaç defa acı suyu süzülür. üç hafta sonra tadımaya başlar suyu sık süzülürse daha çabuk tatlanır. Sonra çıkarılır pazara gidecekse o gün sabah sudan çıkarılır susuz kalınca rengi kararır. Evde tüketilecek olan yarım saat önce falan sudan çıkar üzerine zeytin yağı biraz tuz, arzu edilirse kekik de atılır, kahvaltılarda yenir.
Yeşil zeytinin olgunlaşmış olanlarından dilme zeytin yapılır. Dilme işlemi zeytin 3 defa bıçakla dilinir. Suda Islanır bunun tadıma süreci daha uzun sürer, bir aydan fazla daha kırma zeytine göre daha uzun dayanır. sudan çıkınca çabuk kararmaz.
KIRMA ZEYTİN:
Kahvaltımızın tadı soframızın süsü yeşil zeytin
YENi YETiŞEN AŞI ZEYTİN’in BÜYÜME SÜRECİ UZUN ZAMAN ALIR
SiYAH BASMA YAĞLI ZEYTİN YAPILIŞI
Yağlı Bastırılmış zeytin: Seçilmiş dilinmiş olan siyah zeytinler uygun kaplarda suda ıslanır. birkaç defa suyu süzülür. Tatlanmaya yakın sudan çıkartılarak temiz bir bez torba veya çuvala konur. Üzeri taş ile altı yedi gün bastırılır suyu iyice kaybolur. Daha sonra cam kavanozlara konularak içeresine zeytinyağı ve biraz tuz konur. İstenilirse limonlar doğranarak zeytin yağının içinde tuzlanarak bir gün bekletir konur. Arzu edilmezse taze limon doğranarak veya nar ekşisi dökülerek de yenir. Afiyet olsun
SALAMURA ZEYTiN
Seçilen zeytinler yıkanarak poşete veya vidona susuz konulur içeresine tuz atılır zeytinler kendi suyu ile tatlanır bu tatlandırma süreci bayağı zaman alır. En az 3-4 ay gibi bir süredir.
II. Salamura zeytin yapılışı zeytinler yıkanarak kabın içeresine konulur üzeri su doldurulur tuz atılır. Tatlanması beklenir, altı yedi ay sonra yenilebilir.
III. Sele zeytini eskiden bunun yapımını rahmetli eniştem Mehmet Işık anlatmıştı sele zeytini yapımı bunun için temiz bir yer ayarlanır direkler yere çakılır ayıngaç (zakkum) denilen ağaç ile etrafı sepet gibi örülür. Temiz kurtsuz zeytinler bu sele gibi örülen yere dökülür. Üzeri örtülür zeytinlerin kabuklar? incecik olduğunu söylerdi. bu şekilde tatlandırdını söylemiştir.
ZEYTiNiN İŞLENME SÜRECİ
NABİ SABUNCU SİSTEMLİ ZEYTİNYAĞI FABRİKASI
Aydın ve İmamköy’de yetiştirilen Memecik Zeytin çeşidinden elde edilen ve köyümüz ekonomisine gelir sağlayan Memecik Zeytinyağı, rengi Zeytinler yeşil veya kararmaya yüz tutarken, sıkılan zeytin yağı yeşilden altın sarısına dönerek değişen, meyve kokusunun yoğun olarak hissedildiği, acılığı ve yakıcılığı belirgin, natürel sızma zeytinyağıdır.
Köyümüzün başlıca narenciye ürünleri arasında yer alır. Köyümüzde çoğu bahçelerde ev önündeki avlularda vardır. Nisan mayıs gibi beyaz hoş kokulu çiçek açar. bazen tohumdan fidan yoluyla bazı da turunçtan aşılama yöntemi ile üretilir.
Ekşi portakal: İmamköy’de ilk yetişen portakal türüdür. Bahar ayına doğru tatlanır bol suludur. sıkmalık portakal diye pazarda satılır. Boyu diğer portakallara göre daha uzundur.
Köyümüzde çok yetişen bir meyvedir.
1-İnce kabuklu çekirdeksiz mandalina
2-Kıbrıs mandalinası
3-Klemantin mandalinası
4-Bodrum mandalinası
DEĞİŞİK GÖRÜNÜMLER
Nar:Haziran ayında çiçek açar ekim gibi meyvalar tam olgunlaşır. Meyvaları tatlıdır suyu da çıkarılıp içilir, Ekşi nar tanelenip suyu çıkarılır bunun ateşte kaynatılması ile nar ekşisiyapılır.
İNCİR: Temmuz ayının onbeşinden itibaren ermeye başlar. özellikle Nazilli tezeren inciri Haziran ayı sonu temmuz ayında başında erer. Ağustos ayı boyunca devam eder. Ağustos ayının onbeşinden sonra kuru incirler olmaya başlar.
Siyah incir beyaz incirin renklisidir. Tadı güzeldir, son yıllarda Bursa karası diye biraz geç eren ve kasım ayına kadar devam eden incir de köyümüzde üretilmeye başlamıştır.
Sarlop inciri ve Bursa Karası, bunlardan ayrı olarak Bardacık, mor incir, Tez eren çeşitleri vardır.
Hazırlayan: Nermin Karabulut
iletişim adresi: Nermin124@hotmail.com
nkarabulut@adu.edu.tr
Facebook: yeşilimamkoy