İmamköy’ün Eski Şifa Kültürü (Alternatif Tıp) ve Sınav için Okunacak Başarı Duası

            1-Kül Tutma: 87 yaşındaki Emir Teyze  Kül tutmayı anlatıyor.

 Eskiden baş ağrısı olan  kişiler  kül tutmam için rica ederlerdi. Bende kıramazdım ağrılarının  geçtiğini söylerler ve bana dua ederlerdi. Şimdi yaşlandığını artık  yapamadığını da dile getiriyor. Nasıl  yapıldığını sorduğumuzda;

Kül bir bardağa katılarak üstü dört parçaya ayrılarak çizilir. Bardağın üstü bezle örtülür. Genelde kül tutmalar cumartesi günü başlar, üç gün devam eder. Besmele çekildikten sonra, Fatiha, Felak, Nas, ihlas süreleri okunarak üç gün ağrılı olan yerlere tutulur. Bardağı konulan külün yarım kaldığı da görülmüştür. Kül tutmayı izinli olan kişiler yapar. Herkes yapamaz.

           Kül Tutma 2;  Köyümüz yaşlılarından edindiğim bilgiye göre;

  Ağrıları geçirmek amacıyla bakır tencere kapağına kül konup kapağın üstü bezle bağlanır. Sırta başa, omuzlara vs. dua okuma yoluyla konur ağrıların geçtiği görülür.

           2-Ağaç Kovuğundan Geçirme: Vitamin yönüyle eksik, zayıf, gelişmemiş çocukların şeytan tarafından değiştirildiğine inanılırdı. Bu çocukları şeytanın etkisinden kurtarmak, gelişmesinin normale dönmesi için çıtlık ağacının kovuğundan geçirilirdi.

            3- Kupa Vurma: Bozuk para bezle sımsıkı bağlanır. Sırta konur. Üzerine bardak (kupa)  bardak sırttaki eti çeker ve bardak o kesimden kaldırılır. Aynı şekilde başka bir yere yapılır. Kupa vurulan yerlere kekik yağı, viciks veya ispirto suyu  sürülür.   Bu işlemi bardak içine pamuk koyarak da yapılabilir.

          4- Kurşun dökme: Nazardan kurtulmak amacıyla kurşun ateşte ısıtılır. Nazar değen kişinin başına tülbentle örtülür. Isıtılan kurşun tülbent örtülen kişinin üstünde tutulan suya dökülür. Çıkan şekillerde nazar değip değmediği ve kimin değdirdiği anlaşılır.

        5- Temre Çizme: Derinin üzerinde daire ve elipsi şeklinde pul pul görünüm meydana geldiğinde bu halk arasında buna temre denir. Genelde halka şeklindedir. Üzeri hafif kabartılı deri kırmızı renktedir. Temrenin izinli kişiler tarafından çizilerek geçeceğine inanılır. Okunacak temre duaları Taha Suresinin 105., 106. ve 107. Ayeti kerimelerinden oluşan temre duası
        6- Arpacık (itdirse) : Gözde göz kapağı ile kipriklerin birleştiği yerde küçük kırmızı renkli arpa büyüklüğünde oluşur. Halk arasında tedavi şekli şöyledir: Manevi inançlar aşağıdaki gibidir.

a)z üstünden ekmek aldırmak : İtdirseli kişinin üstüne tülbent örtülür. Göz üzerine ekmek konulur. Köpeğin ekmeği alması beklenir.

b) Nar Ağacı Bağışlamak : Miras olan nar ağacı itdirseli kişiye bağışlanır.

c) İzinli olan kişi okur, üfler, göze tükürür.

d) Doğa olarak Çay kaynatılır soğuması beklenir. Sonra pamuk yardımı ile ittirseli yer silinir. Aynı şekilde papatya suyu ile de silinebilir.   

  7 -Siğiller: Deri üstünde sert, sivrilmiş bir et parçası oluşur. Buna halk arasında siğil denir. Siğilin izinli kişiler tarafından üç kere okunarak geçeceğine inanılır. Köyümüz halkından Fadime BURGAZ ninesinden aldığı izinle siğil okumaya başlamış, siğil okumayı söyle anlattı.

 Hasta olan kişinin elinde veya siğil neresinde ise  okuyor. Siğil olan kişinin ismiyle beraber yeşil bir ota  bir Fatiha süresi, 3 ihlas süresi okunur. Ot kendisi ile bağlanır. bağlama işleminde bağcık kullanılmaz. siğil olan kişinin siğili yazın bir günde kışın ise birkaç gün sonra düştüğü görülür dedi. Siğil olan kişilere şifalar diledi.

II. Olarak da halk arasında siğille ilgili şu işlemler yapılır.

  a) Yeni ay çıktığında aya bakarak kullanılmamış süpürge ile Fatiha suresi üç ihlas   süresi  yerden toprak alıp siğilin üstüne konup süpürülür.

  b) İri bir tuz tanesi üzerine bir Fatiha üç ihlas okunup siğillere sürülür. Daha sonra bu tuz bir bahçeye gömülür.

İNEKLERDE MEMEDE GÖRÜLEN SİĞİL

c) İneklerde görülen siğiller : Genelde memede olur.  İneğin kuyruğundan kıl koparılır. Memedeki siğile okuyarak bağlanır. Birkaç gün sonra düştüğü görülmüştür. Yine başka bir yöntem anlatırlarken duydum etkili oluyormuş, yılan derisi, yani bağ, bahçe tarlada yılanın gömlek değiştirirken çıkardığı (ölü deri) az miktarda bir tane incirin içine konularak yedirilecek bu birkaç defa tekrarlanırsa siğilin düştüğü görülmüştür. 

Yanık için Tedavi

Kireç Melhemi: Kireç söndürülecek üzerinde birikmiş olan su bir kaba alınacak, zeytinyağı ile karıştırılarak yanan yere sürülecek,  birkaç gün sonra yanık yarasının geçtiği görüldüğü yaşlılar tarafından söylenmektedir. Evde yapabileceğimiz bir tedavidir. Ayrıca yanan yer normal sıcaklıkta çok soğuk da olmayacak sıcak da su altına 20 dakika tutulur. Süre 20 dakikanın altına düşmeyecek, ciddi yanıklarda doktora görünmek şarttır.

Ayakkabı boyasının da tedavi ettiği söylenmektedir.

Kurşun Dökme: Köyümüzden Gülsün SARIAYDIN Kurşun dökmeyi büyüklerinden gördüğü gibi anlattı. Kurşun Dökülecek olan kişinin başı yüzü ile birlikte örtülür. Bakır tepsi veya leğen (ilgen) içine soğuk su koyarak başının üstüne konur. Kurşunlar ateşte bir kap içinde eritilerek konan bu suyun içine atılır. Belirli şekiller oluşur. Bunlardan benzetmeler yapılır. Nazar yapan veya büyü yapan bu şekilde kişi diye benzetilir. Kurşun dökmek kişilerdeki olumsuz enerjiyi atmada nazar, göz değmesi ve büyü bozmada yararlıdır denilmektedir.

Su Çiceği: Daha çok çocuklarda görülür.  İlk olarak yüzde kırmızı noktalar oluşur, daha sonra vücuda dağılır. Bulaşıcıdır, sıcak tutup, istirahat, bol su ve pekmez içmek atlatmada kolaylık sağlar 7 (yedi) günlük süreyi kaplar üç dört günü biraz ağır geçer. Halsizlik ateş yapar.    

Kızamık Tedavisi için: Pekmez şerbeti  yapılarak üç gün sabahları bir su bardağı içilecek. Kızamık çabuk çıkar. Birkaç günde atlatılır.

Gaz için: Soğan ocakta közde pişirilir. Suyu tülbentle sıkılır. Gazlı olan çocuğa içirilir. Eğer çiğ soğanın suyu içirilecek ise biraz dövülür suyu tülbentten geçirilir. Acı tadı olacağından içerisine ana sütü katılır.

Lahana yaprağı ısıtılarak çocuklarda veya yetişkinlerde karın bölgesine koyularak düşmemesi için üzeri tülbentle bağlanır karın bölgesinde oluşan  gaz için yararlı olur.

Kabakulak : Kabakulak Tükürük bezlerinin şişmesi sonucu yanakların dolması yüzde şişkinlik 5 ile 10 yaş arası çok yaygın olduğu gözlenmiştir. Toplu yerlerde çabuk kişiden kişiye bulaşır. Şifa kültürü olarak da bunu izinli olan kişiler tülbentle yavaş yavaş çeneden yukarı kaldırarak çekerler. Daha sonra tencere (haranı) karası ile şişen yere çevirirler. Bir iki gün içinde geçer. Sıcak tutulması lazımdır. Sıcak tutması için Deve yünü de sardıkları gözlenmiştir. Bunu köyümüzden rahmetli hacı Gülfizar nine yapardı izinliydi.

İdrar Yolu Rahatsızlığı (Sidik Zoru) ve İsal (karın buruntusu) için  üşütmekten olan rahatsızlık tuğla ocakta köz üzerinde ısıtılıp üzerine su dökülür. Bez ile sarılarak az az bu buharlı tuğlanın üzerine oturulur. Geçmezse hekime başvurmak lazım

İdrar yolu rahatsızlığı için maydanoz kaynatılarak suyu içilir. Yada bulmak mümkünse mısır püskülü (Darı saçı) kaynatılıp suyu içilebilir. Rahatsızlık uzun sürerse hekime baş vurulup tahlil yaptırılır.

Kabızlık: Bunun için halk arasında duyduğum tedaviler kuru incir zeytin yağına bandırılıp sabah aç karnına yenilecek, kuru erik kayısı yenmesi, ıhlamur veya ada çayını kaynatırken birkaç yaprak sinameki otu katılması veya sabah aç karnına sıcak su içmek bol hareket kabızlığa iyi geldiği söylenmektedir.  Tabi bu geçici kabızlık için belirli hastalıklardan doğan kabız için hekim tedavisi şarttır. 

Kabızlık için sabahları zeytinyağı aç karnına bir kaşık içilmesi veya kuru inciri zeytinyağına bandırılarak yenmesi bağırsakları yumuşatır,  bir su bardağı sütün içeresine 3-4 tane kuru inciri  kaynatıp yenilirse 3-4 saat sonra kabızlık problemi çözülmüş olur. Kabızlık problemi başka neden dolayı değilse geçtiği görülmüştür.  tabi uzun süreli kabızlıklarda hekime göstermek şarttır.

İshal: İshalde vücutta aşırı su kaybı olur. Bol su içmenin faydası vardır. Şekersiz demli çayın faydalı olduğu söylenmektedir. Büyüklerden duyduğuma  göre kurutulmuş ekşi nar kabuğu kaynatılarak demlenir, çay gibi içilirmiş, biberiye ve nane çayının da fayda ettiği söylenir. Ayrıca yiyecek olarak muz, haşlanmış patates, yağsız yoğurt, pirinç lapası (yağsız), uzun sürerse bu geçici olarak mutlaka doktor kontrolü yapılmalı vücut su kaybından bitkin düştüğü içim serum falan takılmalı geçmiş olsun.  

Karın Ağrısı Üşütme: Lahana yaprağı ısıtılır  karının üzerin konur üzerine tülbent konar. Ağrının geçtiğini karını rahatladığı hissedilir.

Ayak altlarına kekikyağı sürülür. Bunlar geçici çözümlerdir. Uzun sürerse mutlaka hekime görünmelidir.

Kulak Ağrısı İçin : Sigara dumanını kulağa üfleme

Göz kanlanması için : Taze bebek anne sütünü göze sağılması

Şeker Hastalığı İçin: Kuru bamya akşamdan kaynatılacak sabah aç karnına bir bardak içilecek tabi bu başlangıç aşamasındaki şekerler için ileri düzeydeki şeker için hekim tedavisi şarttır. Semiz otunun da çiğ olarak tüketilmesi şekeri düşürdüğü söylenmektedir. Tüketilmeyecek gıdalar pirinç pilavı, reçeller, kesme ev makarnası  hamurla yapılan gıdalar şeker hastalığı olanların yemeyeceği yiyeceklerdir.

Dut Yaprağı: Taze veya kurutulmuş olarak, 8-10 adet dut yaprağının kaynamış su dökerek demleyiniz. Bu çay şeker hastalığına iyi geliyor. Ayrıca magnezyum açısından da zengindir. İntihap önleyici özelliğe sahiptir.

Kemik Erimesi :Kemik erimesi için doğal olarak bildiğimiz birçok sebze ve meyve yiyerek de önleyebiliriz. Peynir, lahana, brokoli, yumurta bunlardan birkaçıdır. Kaşar peyniri yemek D vitamini ihtiyacımızı karşılar. 15-20 dakika yüze ellere koruyucu sürmeden güneşlenmek D vitamini açısından büyük önem taşır. Ayrıca güneşi vücudumuz görecek cam arkasından güneşlenme olmayacak. 

GÜNEŞ

Yaşlı bir teyzeden edindiğim bilgiye göre Köy yumurtası yıkayarak bir kabın içerisine konur. Üzerine limon sıkılır. Sabaha kadar yumurtanın kabuğu erir içerisinde sadece yumurtanın zarlı kısmı kalırmış, bu karışım kırk gün falan ağrıyan yerlere dizlere sürülecek.  edecek.

Birde köy yumurtasının kabuğu, haşlandıktan sonra değil, haşlanmamış yumurta kabuğu birkaç gün kurutup havanda incecik dövülecek toz haline gelen yumurta kabuğu yoğurta veya başka bir yiyecek maddesine dökülerek yenilecek, Susam ve karacat’un da kemiklere güçlendirdiği söylenmektedir. Acil şifalar

Elde ayakta oluşan şişmeler için (ödem) maydanoz suyu, içilecek ayrıca şeker hastalığında da şekeri düşürmede faydalı

Mağnezyum ve potasyum eksikliği için:  Mürdüm eriği tüketmek.

Vücudun herhangi bir yerindeki mantar için maydanoz tüketilecek.

Zeytinyağı Mucizesi : Ellerin soğuktan veya dış etkenlerden çatlaması sonucu işte size mucize bir ürün zeytinyağı pahalı kremlere gerek yok, eller saf zeytinyağı (bitkisel yağ ile karışım olmayacak) ile ovalanır üzerine temizlik eldiveni geçirilir. Bu işlem gece yatmadan yapmak daha uygun olur. Gece eller kullanılmayacağı için daha daha yarar sağlar. Ellerde yaradan çatlaktan eser kalmaz. Çocukların kasık bölgelerinde  sidikten veya kullanılan deterjan sabun v.s gibi nedenlerle oluşan pişikler içinde zeytinyağını pamuğa batırılarak pişikli yerlere sürülür yaranın geçtiği görülmüştür.

Zeytin çekirdeğini döğüp burkulan ağrıyan yere bağlamak acısını hafifletir. Yarayı iyileştirir.

Romatizmal hastalıklar  dizlerdeki ağrılar için: Bamya tohumu içilecek, ayrıca iri bamyalar dövülerek posası dize sarılacak sabaha kadar bekletilecek, beyaz veya kara lahana yaprağı ısıtılarak dize veya bel bölgesine sarılmasının  iyi geldiği söylenmektedir. 

Diz ağrılarında zeytinyağı içerisine limon sıkılır. Biraz karıştırdıktan sonra bu krem kıvamına gelir. Sabah ve akşam aralıksız iki ay bu  devam edilecek. Bu tedaviye uygulayanlar çok yararlı olduğunu söylüyorlar. 

Karaciğer yağlanması için : Enginar suyu kaynatılıp suyu içilecek veya bol bol enginar yemeği yenmesi tavsiye ediliyor. Birde şeker hastalığı olanlar karaciğer yağlanması için şekeri dengede tutması lazım, şeker yağlanmayı artırıyor. 

Akrep Sokması: Akrebin soktuğu yerden 1-2 karış yukarıdan bağlanacak,  kanın vücuda dağılması önlenir oradaki zehirli kanın dışarı akması sağlanır.

Aniden bıçak kesmesi veya darbe sonucu kanayan yaralara ısırgan otunu döverek koymak kanı geçici olarak kanı dindirdiği, ayrıca temiz kül ile zeytin yağını karıştırarak yaraya bağlanması kanı dindirir. Tedavi etmez. Bunun için hekime veya sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

SİNİR HASTALIĞI ve UYKUSUZLUK DEPRASYON

Bahçeden bahar mevsimi çıkan papatyalar, Genelde bu papatya Nisan ayı sonu ve Mayıs ayında toplanır. Ufak çiçekleri vardır. Toplanarak saplarından ayıklanır. Çok güneşte olmayacak şekilde kurutulur. Su kaynatılarak, içeresine göz kararı ile bir tutam atılır. Demlenen çay tüketilir. Özellikle  uykusuzluk ve sinirlerin yatışması için çok faydalıdır. Ayrıca öksürüğe de iyi gelir. Saçların dökülmesinde ve parlaklık vermede de yararlıdır. Biraz saç rengi açılabilir.

Sınavlarda BAŞARI DUASI (Binbir besmele)

Dua :Birşeyi başarmak için ( sınav) veya başka bir şeyde başarı elde etmek için binbir tane besmele çekilecek tabi önce başarı için çalışmak  sonra dua ile desteklemek Allah kullarını boş çevirmez.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN Okunacak Dualar

Çocuk sahibi olmak için öncelikle tedavi varsa doktora gidilecek, ve dua ile destek yapılacak Allah kimseyi kapısından boş çevirmez. Rabbi heb li mines salihin. Fe beşşernahu bi ğulamin halim. (Saffat Suresi 100. ve 101. ayet.) Her gün Saffat Suresi içten gelerek okunacak. 

Sülük Yapıştırma: Sülük vücuttaki hasta olan yere bırakılarak oradaki pis kanı emmesi sağlanır. Kanı emmeden ziyade sülük vücuda verdiği salgılarla iyileştirme yapar. Faydası çoktur. Kandaki pıhtılaşmayı, Damar tıkanıklığını iyi gelir. Yeni kan oluşumu ile dokularda oksijenlenme artar. Kaslar gevşer ağrı şikayetleri azalır. Yüksek doku romatizmalarında, felç ve kısmı felç, baş ağrısı migren, eklem romatizmalarında da ağrılara geçirmede etkili olduğu söylenmektedir. Sülükler doyduklarında kendilerini bırakırlar. Bırakmazlarsa koparmak için zorlanmaması lazım yardım talep edilmelidir. yada amonyakla o kısım temizlenmelidir.

Hacamat: ( Boynuz Furma) 

Ayrıca bazı hayvanlar da da alternatif tıpta kullanılır. Sedef hastalığı için halk arasında pıh kela (bukalemun) diyoruz. sık renk değiştirir. Aydında genelde yeşil renk ağırlıklıdır.  Bunun kurutulup etinin yenmesi sedef hastalığının yayılmasına önler. veya geçirir. 

Köstebek Çıbanı: Genelde vücudun bazı yerlerinde çıkan iri çıbanlardır. Tıptı köstebeğin yuvasına benzer. Köstebeğin öldürülerek çıban üzerine sarılması çıbanın geçmesine ve dağılmasına önler. Tabi yine de hekime göstermek şarttır.

Göz çıbanı Bu izinli kişiler tarafından okutmakla geçer.

Yine Göz ve nazar deymesin diye kara  çıtlık(çitlenbik taneleri nohut büyüklüğünde siyah meyveleri var) ağacından  sabah erken gün doğmadan 2 rekat namaz kılınıp  dal kesilir.  Dal kuruduktan sonra bıcak yardımı ile şekil verilir. Buralarda genelde küçük nazar bardağı yapılıyor. Çengelli iğne ile  çocuğun omuzuna çocuğun erişemeyeceği bir yere asılır. Nazar üzerinde etkisinin çok olduğu söylenmektedir. 

Kızıl Yılan  (Kör Yılan) Kör yılan öldürülüp içi temizlenerek bir yere asılır. ağaç dalı da olabilir. Sonra kuruyan yılan etinden az az yenir. Yiyenler ekşimtrak bir tadı olduğunu söylüyorlar. Romatizmal hastalıklarda etkili olduğu söylenmektedir. Yine de hekim kontrolü şart

20161008_181522

Köyümüzden Gülsüm SARIAYDIN ADÜ öğrencileri ne geçmişle ilgili derlemeler, Şifa kültürleri köy tarihi ve kendisi ile ilgileri verirken çekilen bir fotoğraf

 

 

 

N. Karabulut : Derleyen Hazırlayan

Facebook : Yeşil imamköy

Beğenilerinizi bekliyorum.

Bir cevap yazın

error: İçerik korumalıdır!